Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
konst till salu
Work in progress
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Blogg
Tommy Tallstig  
2009-10-19 11:05:35 Till Peters kommentar
Svar till Peter
Jag skrev tidigare ett inlägg om att jag var trött på vad konsten ger tillbaka i förhållande till vad jag lägger in i form av tid och arbete. Fick några kommentarer från andra konstnärer som kände igen sej och så fick jag den här kommentaren också:

(2009-07-29 00:00
Kommentar från: Peter
Det är nog så att om man som konstnär blir bemött efter vad man har att komma med. Systemet rensar sig självt.)

Tack för det Peter, det fick mej att tänka efter lite djupare på vad jag menar. Här är lite av vad jag kom fram till:
Jag är besviken över hur konst behandlas överlag i Sverige. Reklam, kändisskvaller, offentlig mobbing och förtäckt snusk har totalt tagit över det offentliga rummet och konsten och kulturen har marginaliserats som en följd av detta.

Jag anser att konst och annan kultur är mänsklighetens absolut bästa sätt att utrycka sej på. Kulturen är lika viktig för oss som mat , vettig sysselsättning och kärlek.

Detta har enligt mej till stor del stulits av oss och ersatts av en kommersiell hjärndödande och fördummande smörja. Därför älskar jag människor som de på Svenska Konstnärer som skapar en sjysst plattform där konsten och konstnärerna får komma till tals. All heder till er.

Vi behöver såväl utländsk som svensk kultur. Främst tror jag att vi brhöver våran svenska kultur och historia som en grund att stå på när vi söker balans i tillvaron. Dessutom behöver vi inputs från utländsk kultur som stärker våran svenska kultur.

Vi har en sådan enorm kulturskatt i Sverige inom alla olika kulturyttringar som egentligen är onödigt svårtillgänglig och gömd för oss. Jag har växt upp med en massa papegojor omkring mej som upprepat som ett mantra att Sverige och svensk kultur är skittråkig. Bullshit! De har repeterat för oss att vi bara har en midsommarstång, knäckebröd, knätofsar och ABBA och att när vi ska roa oss har vi att dansa "små grodorna". Bullshit!

Läs Ivar Lo Johansson, August Strindberg, Tage Danielsson, Sun Axelsson mfl mfl. Lyssna på alla superbegåvningar vi har inom musiken. Läs om våran fantastiska historia. Vi har haft och har en massa riktiga hjältar i Sverige.

Släpp fram dem och befria oss från BlondinBella och alla andra halvmesyrer i media. Visst Peter konsten har en självsanering också, det stämmer till en viss del.

Se bara på Vincent Van Gogh. Första gången Strindberg ställde ut sina målningar i Stockholm blev han totalt förlöjligad och sålde inte en enda tavla. På 1990-talet gick hans tavlor för rekordbelopp på auktioner. När Lim-Johan gav bort sina tavlor till folk på sin tid så använde de i bästa fall målningarna som skounderlägg eller hängde upp dem på utedasset, men de flesta slängde oturligt nog bort dem i soporna. Idag får du knappt tag på en tavla av Lim-Johan och om du gör det har du knappast råd med den.

Dessutom så har vi i Sverige en väldigt stark "kulturmaffia" som bestämmer vem som får komma över bron och vem som får stipendier och vilka som media ska "upptäcka".

Tack Peter du fick mej att tänka till lite.

Eftersom min skapare la in skapandet i mitt DNA så kommer jag antagligen måla på tills jag är så senil så jag håller penslarna bakåfram, trots alla BlondinBellor och mobbing TV.
Trots ett kulturklimat som visar minus 25 grader Celcius. Kram på er alla artlovers


  

Kommentera »

2009-10-19 Solen
Kommentar från: Per-Inge
Det du skriver får mig att tänka på Ingmar Bergman. Han ägnade hela sitt liv åt att grubbla över och berätta om vad det är att vara människa. Då fanns här en relativ frihet att inom filmen göra det. Det var därför han inte ville till Hollywood. Han ville inte att sponsrande storföretag skulle ta över och tala om hur hans filmer skulle se ut för att bäst göra reklam för deras produkter.
Nu har vi hela skiten här hemma. Vi konstnärer får veta att vi ska hålla oss borta från konsten, det är kommersens revir. Vi ska i stället ägna oss åt diverse löjliga meningslösheter typ spela tokig på Liljeholmsbron.
Vad vi har att göra är att framhärda i vårt skapande, envisas med att försöka ge människorna något meningsfullt. Nåt att reflektera över när dom kämpar med sina egna liv.

2009-10-19 stockholm
Kommentar från: petra werner kjellberg
Tommy! jag blev så tankfull av ditt inlägg att jag skriver ett eget - med utgångspunkt från ditt....måste formulera vidare på detta...

    

«    June 2024    »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste blogginläggen
Oj vad länge sedan... 16/3-22
Hjältar på Söder 28/10-11
Hjältar på Söder 19/8-11
Dags att boka Galleri och drömma om Cuba 21/1-11
Så kan det gå i stå. Och Dogge Doggelito han blev blå. 6/7-10
Hemma 27/3-10
Tappat passet? 1/1-10
Kreativ 17/12-09
Ställer ut i Indien 19/11-09
Svar till Peter 19/10-09

Bloggkategorier
Allmänt
Sommaren 2008
2009 i mars
Upp o ner o UPP igen!
Udda Recensioner
Skriv och flyg
Ijmuiden och Van Gogh
Indien bye bye
Till Peters kommentar
Halloween parade
Kreativ
Indien
Dogge Doggelito är Kingen
Hjältar på Söder
Still alive!