Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
konst till salu
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Blogg
Paula Tågerud Valdivia
2008-04-01 11:45:38 Mina funderingar och erfarenheter
Tamburen på dagis (1986?)
Ljuset kommer från de stora fönster på ena sidan och från de långa ”skol”-lamporna som hänger i taket. Ljus kommer även från hallen där ytterdörren finns och från fönster i två andra intilliggande rum. Det är mörkare och dunklare mot andra sidan, mot rummet där vi borstar tänderna (som nog inte har några fönster alls, eller möjligtvis bara små sådana längst upp).

Utsikten genom de stora fönsterna är mot yttergården, det är en asfalterad gång precis utanför och sen gräs. Till vänster finns en sandlåda och gungställning med två gungor (en bebisgunga och ett däck som man kan snurra runt, runt…och sen släppa…). Till höger finns en rutschbana som man bara ser toppen på. Vi är placerade på en kulle och rutschbanan går ner till en annan förskola som ligger nedanför kullen.

Det är ett fyrkantigt rum, kvadratiskt. Det har plastgolv, brungult och har ett ”håligt” mönster med nedsänkningar. Det finns en trasmatta i ljusa färger (vitt och ljusblått med fransar) som ligger under en bänk placerad mitt i rummet.

Ljud man hör som kommer från insidan är ”fotljud”. Snabba, raska, springande barnfötter..runt runt springer de, för rummen går som i en cirkel. Inget minne av höga ljudnivåer (som man tänker sig skulle kunna upplevas på ett dagis…) Man hör även föräldrars fötter – tyngre och långsammare steg då de kommer för att hämta och lämna. Förskollärarnas inneskorsklackande ljud kan också urskiljas.

Utanför kan man höra lekande barn, både i normal samtalston då de diskuterar vem som är mamma, vem som är pappa och vem som är barn i leken, men även skrik och tjohej. Röster från föräldrar som möts.

Taket är vitt..men ser ut som om det vore även lite svart i. Det är fyrkanter med ”virvligt” i. Det kändes då som att det var högt upp till taket.

Mycket ytterkläder. Mjukt. Tryggt. Mössor längst upp. Foton på alla. Man har en ”egen” hylla. Tryggt. Klädhängarna är i brun metall med svart nätmönster i plast för att lägga mössor och vantar på. Svarta krokar. Röda overaller. Blå. Svart. Väggarna syns nästan inte. Mer mörkt än ljust. Dunkelt. Mysigt.

I hallen som leder in till rummet känns det både varmt och kallt. Det är varmt från torkskåpet som står på med overaller och stövlar i, men kallt från ytterdörren som öppnas och stängs.

Ledsna och glada miner och röster. Pigga och trötta. Andras föräldrar står/sitter/kommer/går. Förväntan. Det finns ”yttertyg” som de ska sätta på sina skor, blå plast till de vuxna. Prassel. Farmor kommer och hämtar mig. Grön rock, grön mössa. (Mamma och pappa? Inget minne…)

Rummet är även ett genomgångsrum. Ett rum där folk samlas. Folk går in och ut. Kommer och går. Går runt runt runt. Trevliga fröknar hälsar och välkomnar, tar emot och lämnar. Tack och hej. Ses imorgon. Trevlig helg.


  

Kommentera »

    

«    August 2020    »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Senaste blogginläggen
Färdig! 4/6-08
Skolarbete - nytt projekt 15/5-08
Hemma från Köpenhamn 14/5-08
I felt it in the wind 20/4-08
Tora Vega Holmström 12/4-08
Antonio Berni 6/4-08
Värdet av att våga 5/4-08
Tamburen på dagis (1986?) 1/4-08
ett annat liv....ett som jag valt själv. 28/3-08
Att hitta sig sjalv, eller kanske redan funnit sig sjalv 19/3-08

Bloggkategorier
Allmänt
andra konstnärer - inspiraton
Mina funderingar
Mina funderingar och erfarenheter