Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Besök atelje
Galleri
Bildspel
konst till salu
Work in progress
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Blogg
Anneli Lindberg  
2021-03-21 09:16:58 Dagens utlägg
Till dialogmötet om kulturen i Norrköping.
Hej!
Anneli Lindberg här. Bildkonstnär.
Vi konstnärer är ingen homogen grupp. Långt därifrån.
Alla konstnärskap ser olika ut. Så jag kan bara tala utifrån mitt konstnärskap.
Jag tycker att det har fått skarpare konturer i pandemin. Att vara fri kulturarbetare i vanliga tider är inte lätt. Nu är det ännu tuffare. Skyddsnäten är mest bara luftmaskor. Kan du leva på din konst? Är den ständiga frågan. Mitt svar är: - Jag kan inte leva utan, tro mig, jag har försökt.
Jag jobbar oftast med textil på något sätt.
Återbruk och ta till vara är självklart för mig. Det är både klimatsmart och plånbokssmart.
Jag jobbar på lekfullt allvar och försöker lita på att det som kommer ut, att det har någon mening och betydelse.
Mitt senaste, större verk, kunde ses under Norrköpings Light Festival i år, på en flott i Motala ström vid Refvensgrund; Konstinstallationen HEMMA. HEMMA är ett lysande exempel på återbruk. Jag har skapat en stor glob, klädd i virkade dukar som våra förmödrar har gjort. Globen är belyst inifrån så all spetskompetens framträder.
(Light Festivalen är ett fint evenemang i coronatider. Fortsätt med det Norrköpings kommun!)
Denna installation, HEMMA, är en hyllning till alla kvinnor. Och lite extra till alla dem som jag träffat under de senaste fem åren i mitt projekt och nätverk; Kvinnonätverket Hemma. Ett Konst- och integrationsprojektför kvinnor från olika håll och med olika bakgrund. Textilen och konsten är vårt gemensamma språk. Husmorsgraffiti är det vi gör. Mjuk gatukonst. Vi lär oss staden när vi går ut o taggar och visar att här har kvinnor varit, spridit hemtrevnad och gjort sig mera hemmastadda.
Med Husmorsgraffiti tar vi plats i det offentliga rummet.
Det är aktivism - att göra sin röst hörd på ett taktilt och ickeförstörande vis.
Min önskan har varit att få nya vänner. Våga mig utanför min komfortzon, ut ur ateljén, och möta – för mig - nya människor. Jag har inte någon ekonomi för resor, men världen har ju kommit till Norrköping. Mina språkkunskaper är ganska skraja, men jag har litat på att konsten och handarbetet är universellt. (Projektet är min idé och jag är den konstnärliga ledaren och den drivande kraften).
En av våra större verk, Husmorsgraffiti - HJÄRTAT, var på väg till Sölvesborg förra påsken. Det stora röda Hjärtat som vi satt upp alla hjärtans dag 2018 bakom Kristina skolan. 2 x 2 m stort.
Då 2020, var HJÄRTAT solblekt, men fortfarande kraftfull och helt. Jag hörde en konstnärs rop - på facebook - från Sölvesborg, som ropade HJÄLP! Deras påskkonstrunda behövde förstärkning av konstnärer från hela landet. Att göra en manifestation för den fira konsten. Konstnärerna i Sölvesborg kände sig minst sagt utsatta och begränsade av den SD styrda kommunen.
På EN FAMNS AVSTÅND var namnet som utställningen fick. Vi var konstnärer från Sundsvall ner till Malmö som tog oss an utmaningen. Jag samlade 7 konstnärsvänner från Norrköping som ville delta med verk och sedan plockade jag och Kvinnonätverket Hemma ner vårt HJÄRTA från ”Norrköpings vardagsrum” för att få ge det solblekta kärlekshjärtat till Sölvesborgs människor och konstliv och den FRIA KONSTEN. Hjärtat skulle placeras centralt i utställningen! En pandemi kom emellan. På en famns avstånd var namnet innan vi visste vad 2020 skulle bli. Planera ligger nu på vänt.

De senaste fem åren har jag fått massa nya vänner. Min komfortzon har vigdats. Jag har samarbetat med många. Kollegor, andra duktiga personer, olika föreningar, organisationer och institutioner. Inte så ofta har det funnits full finansiering. Min envishet driver mig framåt och ofta leder den till total slutkördhet. Att inte kunna mötas nu i pandemin gör ju tillvaron ensam igen. Alla är inte så digitala. Det är också en demokratifråga. Att alla inte har de digitala redskapen och kunskaperna.

Jag är medlem i KIFiN. Konstnärernas Intresseförening i Norrköping. Namnet säger vad vi är till för - att vi värna konstnärernas intressen. Vi är 33 konstnärer. Hyr två ateljéhus av kommunen. Ett på Plankgatan, Berzeliusskolan, och ett på Trädgårdsgatan, Drottning g vid Rådhuset, Kronan. Totalt har vi 18 ateljéer i husen. Nio i ateljéhuset på Plankgatan, där jag har min ateljé - mitt andra hem. På Plankgatan har vi en stor sal där man kan göra större projekt och även korta utställningar. Något som jag värdesätter mycket. På Kronan har vi vårt fina galleri – GALLERI KRONAN.
I vårt uppdrag till kommunen ska vi bedriva galleriverksamhet. Det gör vi. Minst 10 per år, varav 2 av dessa kan vara konstnärer från föreningen.
Norrköpings kommun har kommit på - mitt i pågående pandemi, förra våren, att KRONAN ska byggas om till kontor. Pressen ringde vår ordförande och undrade vad vi tyckte om det. Kommunen hade glömt att berätta för oss. KIFiNs galleri, Galleri Kronan, borde Norrköpings kommun ha förstånd att vara stolta över. Till politikerna; Kliv ur era komfortzoner och våga möta oss konstnärer. Både i galleriet och i våra ateljéer. Bjud in oss på era möten och var nyfika. Om pandemin har fått folk att reflektera och ompröva borde det även gälla politiker! Ge oss konstnärer arbetsro. Vi i KIFiN gör ett fint jobb som gynnar Norrköpings kommun och alla invånare. Våra utställare på Galleri Kronan kommer från hela Sverige och även utanför. Vi konstnärer tar fram ett väl utarbetat utställningsprogram. Vi får hit, till Norrköping, fina konstnärskap och allt vad det innebär. Under pandemin har vi fortsatt, på ett coronasäkert sätt, att hålla öppet. Det har varit väldigt uppskattat av besökare. Vi har även fått många besökare som har upptäckt oss i pandemitid då det mesta annars har varit stängt.
Vision! - efter pandemin och NU
Att de styrande värdesätter kulturen och konsten. Utan konsten är samhället intet! Alla konstnärer är lokala där de verkar och bor. Det betyder inte att det är sämre konst. Var nyfiken på oss konstnärer och be om besök i våra ateljéer och galleriet - där vi verkar.
Bjud in oss till era sammanträden och möten för att få vår syn på saken. Värdesätt oss kulturarbetare, konstnärer och kom ihåg att vi inte har någon månadslön i baken. Vi behöver arvoderas!


  

Kommentera »

    

«    July 2024    »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Senaste blogginläggen
Växligheten 23/7-24
Tack 16/7-24
Det är mycket som växer nu 3/7-24
Lyssnar på sommarprat 24/6-24
Måndag 10/6-24
Fredag 24/5-24
inte paus 21/5-24
Fredag 17/5-24
majsol 3/5-24
Måndag 29/4-24

Bloggkategorier
Allmänt
SPEGLA
På väg
Kroppar
resencionsdags
Virkat var det här!
Ateljé besök
Lördagsgodis!
Kokos och mumsmums
Vår
Kvällen innan imorron
Sommar
märkt
För syns skull
TAck!
MOR
Dagens utlägg
Hängning pågår!
Vernissage
På Spåret
September
Blobbar
I väntan på tomten...
vinter
Husmorsgraffiti
Utställningar
Projektet HUSMORSGRAFFITI
Ateljén
Karlssons galleri
Gerillaslöjdfestival
Öppen ateljé
Flöjtspel
Sagotrådar II
2013
DAgsverk & drömmar
Prestationsfritt och lustfyllt
JulklappsTips
2014
Linotryck
Sagotrådar
Sagotrådar III
Snart utställning
Hackat & Malet
RETRObagar
Adventskalender 2015
2016
Fulstickning
Bråvalla/Retrobag
Kurs
Nöd och Lust 2016
Poesi
#vistårinteut
Kalender 2016
2017
Minisemester
Kvinnonätverket Hemma
Konsten att delta
Gerillaslöjdfestival 2017
2018
Kvinnodagen
"Min mamma och jag"
Slöjdkraft
Föreläsning
2019
VÅR DAG 2019
Stipendium
#mittställe
Pågående
coronatider
RETRO tygbagar
Hemväxa - i coronatider
Konstinstallationen - HEMMA
2021
virkverk
2023
Konstrundan i Norrköping
Fria händer
Regnbågsgraffiti
Moa Martinson stipendium 2021
Husmorsgraffiti -sommargågatan 2021
OPEN ART
Dans o graffiti
På gång
Musikhjälpen i Norrköping
Virklighetens Dans
Fulstick
Dansmaskinen
Inspirationsresa
HusmorsgraffitiNavestad
Göteborg
Media
2024