Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Besök atelje
Galleri
Bildspel
konst till salu
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Blogg
Allan Friis  
2007-09-06 14:19:11 Allmänt
Vilks vilsna vedermödor
Enligt Vilks' konstteoretiska resonemang utgörs hans egna "konstskapelser" av en serie händelser kring ett av honom själv utfört objekt.

Det är således inte tinget i sig som ska fungera som objekt för konstupplevelser, utan allt det som händer i samband med dess tillblivelse och fortvaro i all oändlighet dvs alla skriverier, offentliga uttalanden och debatter, domstolsutslag, polisingripanden, kändisfrotterande, protestuttalanden m.m. På så sätt finns även jag genom denna artikel, med i hans högst privata projekt.

Allting kretsar kring honom själv. Med hjälp av media styr han strålkastarljus kring sina mer och mer desperata utspel. Projektet står och faller med mediabevakningen. Det får ständigt sin enda näring av denna. Upphör den, självdör projektet.

Skickligt och cyniskt dirigerar han uppmärksamheten mot aktuella företeelser, som t.ex. den pågående debatten om yttrandefrihet , dvs sådant som kan ge utslag i massmedia. Girigt suger han åt sig alla sorters reaktioner.

Allt utspelar sig inom en av honom själv dragen konstsfär. Alla åsikter, såväl om hans konst som om politik, religion eller sociala frågor har lika värda inom denna sfär. Själv tar han inte ställning mer än i konstfrågor, där han i sin suveräna ensamhet (Outsider kallar han sig själv) matar massmedia med nytt bränsle.

Ett bättre exempel på en värderelativist är svårt att tänka sig. Sin självpåtagna roll som outsider och gycklare försvarar han sig med att håna allvaret som han tycker är den enfaldiges sköld. Så talar en distanserad betraktare som försvar för sitt eget narrspel och som själv egentligen inget har att säga.

Allan FriisKommentera »

2007-09-06
Kommentar från: Bolina
Tack för Ditt inlägg. Ibland känner jag mig helt förvirrad. Är den stora genvägen till berömmelse ett antal kontroversiella, krutfyllda, politiska och religiösa kommentarer.

Vilks har jag läst om i den dagliga tidningen under ett flertal år. Kan det bero på att han gör det som faller honom in och dagstidningen refererar.
Ibland önskar jag att jag också skulle våga stick ut men i vilket syfte och i vilket ämne.

Därför kommer jag säkerligen att förbli en grå skugga med allmängiltiga motiv utan större provokativa budskap.
Min beundrarskara inom konsten är de konstnärer som är stora i sina skapelser utan något behov av kontroversiell mediauppbackning.

Förhoppningsvis finns det trots allt budskap i de flesta konstverken och konstnärens styrka ligger i
betraktarens tolkning.

Jag tolkar Dina verk med stor ingivelse.

    

«    June 2023    »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Senaste blogginläggen
14/5-08
Politisk konst 13/10-07
Vilks vilsna vedermödor 6/9-07
Utsöndringskonst 22/4-07
23/1-07
Min självbild 23/1-07
(Nu syns kommentarer) 21/1-07

Bloggkategorier
Allmänt
Dagboksbilder
processen