Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
ABCDE
FGHIJ
KLMNO
PQRST
UVWXY
ZÅÄÖ
SökAvancerad
sökning
Skapa 1 galleri
Rekommendera
en konstnär

Medlemskap

Om svenska
konstnärer

Veckans
konstnär

Konst till salu

Anslagstavlan

Utställnings-
kalender


OrdlistaAnvändarnamn

Lösenord

Har du glömt
ditt lösenord?Besökare
just nu
12
a    b    c    d    e    f    g    h    i    j    k    l    m    n    o    p    q    r    s    t    u    v    w    x    y    z    å    ä    ö    alla    

Halvton
Halvton. Övergång från ljus till skugga (inom måleri och fotografi).
 
Happenings
Happenings. En happening (performance art) avser en till synes helt oförberedd föreställning eller händelse och ofta ingår slumpartade gensvar från åskådarna. Många av popkonstnärerna var utövare av denna konstart. Målet med happening är att ifrågasätta var gränsen för vad som kan betraktas som konst går. En betydande företrädare är koreanen Nam June Paik. I Sverige har bl a Carl Fredrik Reuterswärd och Öyvind Fahlström ägnat sig åt denna konstform.
 
Hue
Hue. Engelska som anger att äkta färgpigment ersatts med syntetiska.
 
Högtryck
Med högtryck menas avtryck från tryckmediets upphöjda partier dvs. de bearbetade partierna i tryckmediet behåller vid avtryck papprets färg. Färgen anbringas på tryckmediet med valsar eller dabbar. Trycket klappas av eller trycks av i en tryckpress. Tryckfärgen kan vara oljebaserad eller vattenbaserad. Det färdiga trycket kännetecknas av en svag relief där de partier som består av papprets färg bullar ut lite från ytan. Nästan alla sorters trä går att använda men ytan skall helst vara planhyvlad. Vanligast är att träsnittet görs på längdträstockar Vanligast är att träsnittet görs på längdträstockar. Fibrerna ligger parallellt med tryckytan och bör vara förhållandevis lätt att bearbeta med knivar. Vissa hårda träslag kan även kortändan användas, dvs. ändträet. Fibrerna går då i 90° vinkel mot tryckytan detta kallas trägravyr eller xylografi. Numera är det vanligt att använda olika träprodukter från fanér till olika sorters spånplattor. Fördelen med dessa är att de inte slår sig så lätt, vilket annars lätt kan orsaka trubbel vid tryckningen.
 
Hötorgskonst
Hötorgskonst brukar man kalla en typ av kommersiell konst som är producerad i stor upplaga och som saknar ett konstnärligt utförande. Hötorgskonst är alltså inte det samma som affischer eller masstryck av kända tavlor. Hötorgskonst är handmålad, i de flesta fall i olja eller akryl, men ofta med hjälp av mallar etc. Inte sällan kan man se tavlor med samma bakgrund men olika huvudmotiv som räv, rådjur, flygande gäss etc. Däremot kan både material och teknik vara mycket bra. Termen kommer av att denna typ av målningar tidigare brukade säljas på Hötorget i Stockholm.

Kända exempel på hötorgskonst är tavlor med motiv som zigenerskor, gråtande barn, fiskargubbar samt den s.k. "älg i solnedgång".