Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
ABCDE
FGHIJ
KLMNO
PQRST
UVWXY
ZÅÄÖ
SökAvancerad
sökning
Skapa 1 galleri
Rekommendera
en konstnär

Medlemskap

Om svenska
konstnärer

Veckans
konstnär

Konst till salu

Anslagstavlan

Utställnings-
kalender


OrdlistaAnvändarnamn

Lösenord

Har du glömt
ditt lösenord?Besökare
just nu
7
a    b    c    d    e    f    g    h    i    j    k    l    m    n    o    p    q    r    s    t    u    v    w    x    y    z    å    ä    ö    alla    

Ikonografi
Ikonografi är en konstvetenskaplig term som syftar på undersökningen av idéer och motiviskt innehåll i ett konstverk.
 
Illumination
Illumination, utsmyckning av handskrift med färglagda initialer, randornament och bilder som belyste texten, en av de vanligaste formerna av bildkonst under medeltiden och ända in på 1600-talet. Utövarna av konsten kallades illuminatörer eller illuminister (fr. enlumineurs).
 
Imaginisterna
Imaginisterna företrädde en surrealistiskt betonad fantasikonst, där fåglar, fiskar, fjärilar och kvinnor är frekventa inslag i oväntade kombinationer och förvandlingar, ofta av erotisk karaktär.
 
Impasto
Impasto. Teknik där tjock färg (vanligen olja eller akryl) appliceras för att få en strukturerad yta.
 
Impressionism
Impressionism är en konstriktning inom måleriet och kan översättas med "intryckskonst". Impressionismen uppstod i Frankrike på 1860-talet, och impressionistiska arbeten visades för första gången på Salon des Refusés 1863. Impressionisterna hyllade landskapet sett i det naturliga ljuset. De fascinerades av förhållandet mellan ljus och färg, och målade fritt i rena primärfärger. De var också radikala i sitt motivval och undvek traditionella historiska, religiösa och romantiska ämnen för att istället koncentrera sig på landskap och vardagsscener. Man sökte fånga det omedelbara intrycket av verkligheten, de snabbt flyende ögonblicken och dess stämningar.
De främsta företrädarna är Claude Monet, Auguste Renoir, Alfred Sisley och Camille Pissarro. Rörelsens namn är inspirerat av Monets målning Impression - Soluppgång (1872).
 
Indiapapper
Indiapapper. Tunt papper för tryckning av koppar- och trä grafik.
 
Informell konst
Informell konst. Ett fritt konstnärligt uttryck utan koppling till någon bestämd konstriktning.
 
Intarsia
Intarsia, italiensk term för de platta utsmyckningar gjorda av bitar av olika färgat trä, som är inlagda för att forma ornamentala mönster, arkitektoniska perspektiv, figurscener etc. på väggpaneler i rum, körstolar, möbler m.m. Även sten, såsom den mångfärgade marmorn, och andra material kan användas. Detta sätt att göra motiv på var populärt under renässansen.".
 
Intensitet
Intensitet. En färgs mättnad
 
Ipse fecit
Ipse fecit. ”Har själv gjort det”. På konstnärs egenhändiga verk.