Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Besök atelje
Galleri
Bildspel
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Heiner Peter Norberg
Akvarell & Färgetsning.

Lite om mig:

1939 föddes den 13 oktober i Selsingen, en liten by mellan Hamburg och Bremen - andra världskriget bröt ut

1945 började skolan - far kom tillbaka från kriget

1955 lärde mig snickra hos morfar

såg Emil Noldes akvareller i Seebüll - började måla med akvarell på rispapper

1958 flyttade till Hamburg - jobbade som snickare - gick på konstskolan där fick jag lära mig att teckna och blanda färg

1959 tecknade och målade hos konstnären Emil Kritzky för första gången inbjuden till en samlingsutställning i Hamburg och Bremen

1961 militärtjänst gick inte att undvika

1962 började på konstfackskolan i Hildesheim - läste inredningsarkitektur gick samtidigt på grafikskolan där jag lärde mig grafiska tekniker

1965 jobbade som arkitekt i Hannover tecknade och målade på konstnärsskolan i Ghörde-Löneburg

1967 gifte mig med Gisela John

1969 vår son Jon föddes

1970 flyttade till Sverige - jobbade som arkitekt i Stockholm
fortsatte samtidigt att måla och deltog på utställningar

1973 byggde hus och ateljé i Svinninge - Åkersberga

1978 slutade som arkitekt och ägnar mig nu på heltid åt att måla akvareller, göra etsningar, träskulpturer samt tecknar dagligen

1995 köpte hus på Gotland - Valleviken

1998 byggde ateljé i Valleviken

sen dess är livet sig inte likt ... och det hoppas jag fortsätter tills jag dör eller tills jag kommer på bättre tankar.


" och så en dag ... utan några synliga förtecken, bryter kaoset ut - efter veckor av intensivt målande och tecknande ... ja ren passion ... går jag min vanliga runda genom trädgården ... allt ser ut som igår, men blommornas doft, som bedövade mina sinnen igår, känns nu enbart som en banal kemisk reaktion ... solen skiner, men är bara den från SMHI förutsagda ... vad har hänt?
Tom och tömd står jag här ... ledan breder ut sig ... inget hjälper, och så återstår inget annat än trivial självömkan ... ja man börjar rentav kokettera med sitt självmedlidande ... och fan tar den som försöker prata bort det ... nej nu gäller att ömt vårda det, tills det växer till rent självförakt ... visst, en och annan bra målning lyckas man med ... men resten ... skräp ... futtigt ... ja rentav uselt ... ja det är ingen hejd på negationerna.

Och så börjar den stora rannsakan... lådorna gås igenom ... tavelramar granskas ... den väldige "draken" självkritik får sitt ... papperskorgen fylls i en allt snabbare takt med sönderrivna bilder ... och vägen till soptunnan blir ett äkta nöje.

Men så, efter några dar - veckor står där ett halvdussin nypolerade, sidensvart glänsande zinkplåtar på hyllan mot den vita väggen och lockar ... vägarna styrs allt oftare förbi hyllan och i huvudet dyker det upp nya bilder ... och plötsligt har en ny värld tagit plats i hjärnan, inte bara en ny värld ... VÄRLDEN!

Så ligger då radernålar nyvässade och lagom trubbiga på bordet ... förstoringsglaset är putsat, likaså glasögonen... och än en gång fylls min ateljé med rykande salpeterångor ... och mitt liv, planerat på 99 år, kommer att förkortas om ytterligare några år och sömnen blir bara en nödvändig övergång till vakenhet, att äta ingenting annat än ett oundvikligt energiintag ... med andra ord, jag försvinner in i en ny passion ... gotländska martallar ... jag blir ett träd ... ingenting annat existerar just då!

Efter några veckor hänger det ett halvdussin provtryck på väggen, och jag kommer med hjälp av Mozarts klarinettkonsert-largo, försjunka in i dom ... och för en liten stund lämna jag denna jord och då, just då vill jag inte byta med någon annan människa hela världen!

Vill du lära dig flyga ... ? Lyssna på Bach och Mozart ... "

Utbildning
inredningsarkitekt

Utställningar
Representerad eller inköpt:
av många av Sveriges landsting, kommuner, konstföreningar och Statens Kulturråd
Samlingsutställningar
Sverige, Tyskland och Australien

Separatutställningar:
ett 50-tal utställningar över hela Sverige, från Piteå i norr till Trelleborg i söder samt några utställningar i Tyskland.