Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
Länkar
Visitkort
Meddelande
Lennart SandLennart Sand
"Med penseln som sitt vapen"

Djur- och Landskapsmålare
Grafiker och Skulptör, som finns representerad i de permanenta samlingarna på Leigh Yawkey Woodson Art Museum, USA,
Museum Nature in Art, England och
National Museum of Wildlife, USA.

Biografi:

Lennart Sand är en av våra mest etablerade och omtyckta naturkonstnärer. Hand är känd för sina djur- och landskapsmålningar samt bronsskulpturer och finns med i de permanenta samlingarna på Leigh Yawkey Woodson Art Museum, USA, Museum Nature in Art, England och National Museum of Wildlife, USA.
Han har illustrerat jakt- och fisketidningar, skrivit naturkåserier i dagspressen samt författat och illustrerat ett flertal böcker.

Lennart föddes i Östersund 1946 och är idag bosatt i Falun.

Utbildning
Måleri - självstudier
Koppargrafik - Ateljé Lennart Frisk, Blackstad
Litografi, arbetsstudier - Rolf Jansson litografiska verkstad, Vikmanshyttan
Skulptur, arbetsstudier - Gogarte, Cera Persa, Rancate, Schweiz.

Utställningar
Permanenta samlingar:

"1980 deltog jag för första gången i en samlingsutställning i London. Det var i en årligen återkommande utställning med Society of Wildlife Artists. Den som rekommenderade mig var dåvarande chefen för Tryon and Mooreland Gallery, major Brian Booth, som senare byggde upp Holland & Holland Fine Art Department där jag fick nöjet att ställa ut 1995. År 1986 blev jag för första gången antagen att deltaga i "Birds in Art", en vandrande utställning med 100-talet målare och skulptörer som varje år har utställningsstart i Wausau i Wisconsin.
GRÖNLANDSFALK
Olja, 120x80 cm
National Museum of Wildlife Art, USA
TJÄDERSPEL
Olja, 110x160 cm
Leigh Yawkey Woodson Art Museum, USA
KUNGSÖRN
Olja, 180x180 cm
Museum Nature in Art, Glouchester, England
KUNGSÖRN och RÄV
Olja, 100x130 cm
Leigh Yawkey Woodson Art Museum, USA
1992 hade jag min första separatutställning i USA. Det var på Grand Central Art Galleries i New York. Jag blev då inbjuden som medlem i "Society of Animal Artists". Sedan har det rullat på med separatutställningar och deltagande i grupputställningar runt om, företrädesvis i Europa och Amerika.

1989 inköpte SWAN, museum "Society of Wildlife Art for the Nations" i Glouchester, England, en större oljemålning med kungsörn till de permanenta samlingarna. Leigh Yawkey Woodson Art Museum och National Museum of Wildlife Art i USA har två respektive en oljemålningar, inköpta 1990, 1996 och 2003.

2003 fick jag uppdraget att visa måleri från mina resor i Sibirien under St. Petersburgs 300-årsjubileum.

Sedan får vi inte glömma - Jag har ställt ut i Longyearbyen på Spetsbergen (på Huset, 1998), 130 mil från nordpolen. Målningar som jag färdigställt efter mina tidigare resor på Svalbard. Och just ja - om inte polarmuseet i Longyearbyen brunnit ner - så hänger en liten målning även där."