Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
Gästbok
Länkar
Meddelande
Kjartan Slettemark
IN MEMORIAM

På besök i Kjartan Slettemarks ateljé i Ulriksdal, sommaren 2004, foto Mattias Ek.

Kjartan Slettemark, född 6 augusti 1932 i Naustdal, död 13 december 2008 i Stockholm, var en norsk-svensk konstnär som blev känd för sin politiska konst under 1960- och 1970-talen. Han var främst bosatt och verksam i Stockholm.

Han arbetade bland annat med konceptkonst, videokonst och diverse mer eller mindre happening-artad konst, men även med akrylmåleri. Ett av Slettemarks många konstprojekt är mikronationen Kjartanistan, en icke-territoriell stat som utfärdar egna pass och där han själv är statsminister. 1965 visade han Vietnambilder i en monter utanför det norska Stortinget, och blev efter detta ett omstritt namn i Norge.

Under 1970-talet uppmärksammades han efter att ha rest runt i Europa och USA med ett pass där passfotot var ett montage av ett fotografi av Richard Nixon och hans eget hår och skägg, vilket han själv såg som ett sätt att sudda ut gränsen mellan konsten och livet. När Malmö konsthall invigdes 1975 dök Slettemark upp som en skällande pudel, i syfte att visa hur konstnärer ofta låter sig bli knähundar (den pudelkostym, som S. då använde, finns numera i Moderna museets samlingar).

Haugar Vestfold Konstmuseum i Tönsberg tio mil från Oslo har sedan 2003 en permanent utställning med Slettemarks verk. Slettemark var en av de konstnärer som fick konstnärslön av den svenska staten.

Utbildning
Statens håndverks- og kunstindustriskole och Statens Kunstakademi i Oslo, samt vid Gerlesborgsskolan och Konsthögskolan i Stockholm.