Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Taimi BorgTaimi Borg
Något lite om mitt måleri. Liksom så många andra målare söker jag ljuset. Det är landskapsmåleri med dragning åt det abstrakta, imaginära, med en klar förenkling. Vid ett tillfälle sa någon: "Naturmåleri som kommer inifrån, som inte avbildar, men är en tolkning av naturens skiftningar, där ljus och dramatik, såväl som stillhet och ro förmedlas".

Jag målar i olja och akvarell. Lukten och konsistensen i oljefärgen känns mer sensuellt än akryl, och mina främsta ikoner är t.ex. Mark Rothko, Evert Lundquist, William Turner, Carl Fredrik Hill - och naturligtvis många andra fantastiska konstnärsskap.

Akvarellmåleri är svårt, men underbart och härligt när "det lyckas" - när man släpper eventuella ambitioner och bara leker med vatten och pigment, kravlöst. Den som inspirerat mest och öppnat dörrar till detta medium (liksom även invigt mig i monotypi-tekniken) är professor Arne Isacsson, och den jag kanske mest beundrar när det gäller akvarell är den tysk/danske konstnären Emil Nolde, givetvis Anders Zorn - samt många andra ...
Flera år på Österlen samt på Öland har i hög grad inspirerat mitt måleri - och då främst i olja. Det österlenska landskapet, Ölands strandängar, det speciella ljuset ... Men efter att för några år sedan ha erhållit arbetsstipendium till Lofoten från Nordiska Rådet har jag återvänt dit ett flertal gånger, ett landskap som är "drabbande", oerhört fascinerande - och där blir det enbart akvarellmåleri, kanske av naturliga skäl med det myckna vattnet runt omkring.

Utbildning
Ett flertal lärare/handledare, men de som betytt mest är professor Arne Isacsson, grundare av Gerlesborgsskolan och med ett flertal böcker om akvarellmediet bakom sig, samt professor Georg Suttner, f.d. rektor för Konstakademien, f.d.rektor för Umeå Konsthögskola m.m. m.m. m.m. Även Anders Wallin och Lars Holm har i hög grad inspirerat med fri och okonventionell teknik.

Utställningar
2022
Påskutställning, Backagården, Österlen, 15 - 18 april
juni-augusti, dagligen.

Även LerAns konsthantverk, Ystad - fortlöpande.

UTSTÄLLNINGAR I URVAL - under senare år:
Backagården, Österlen 2021
Hedengrens, Stureplan, Stockholm 2018
Backagården, Österlen, 2017, 2018
Galleri Tersaeus, Stockholm 2016
Backagården, Österlen, 2015
Galleri Svalan, Borgholm 2014
Galleri Tersaeus, Stockholm, april 2013
Galleri Svalan Borgholm 2012
Götene kulturhus 2012
Galleri Svalan, Borgholm 2011
Akvarellsalong, Väsby konsthall, Stockholm 2011
Bromölla Industrimuseum
Galleri Tersaeus, Stockholm
AkzoNobel Malmö
Lilla Galleriet, Vickleby/Öland
Stadshuset Falkenberg
Mölnlycke Kulturhus
Galleri Mittbrodt, Borgholm/Öland,
Galleri Tersaeus, Stockholm.
Galleri Stenlund, Stockholm,
Götene kommun,
Väsby Konsthall, Stockholm,
Skurups kommun,
Nordisk Akvarellsalong, Amos Anderson Museum,
Helsingfors,
Österbottens Museum, Vasa/Finland,
Hörby Museum,

Utdrag ur recensioner:

"Hon använder sparsamt med medel. Några få drag med penseln blir till gråsvart natt, halvt genomskinlig dimma eller den klara sommardagens molnformationer. I oljemålningarna öppnar hon möjligheter att se ljusfenomen av ett nästan förandligat slag."
Nya Lidköpings Tidningar

"Med blöd hånd har hun hentet talrige motiver fra landskabet, og hennes farver och udtryksmåde signallerar den skönneste ro og dybde". Sjaellandske, Danmark

"....Det ligger som ett skimmer av solljus och dis
över landskapet....Hon är en mästare att skildra det öländska ljuset och den fuktmättade luften över landskapet. Det är osentimentala tolkningar som kommer inifrån, som det bästa naturmåleriet alltid gör."
Erich Schwandt, Ölandsbladet