Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
Gästbok
Länkar
Meddelande
Per ÖlundPer Ölund
Per Ölunds främsta intresse är bilden som språk; språkets sammansättning av magi och logik, kommunikation och extrema slutenhet. Drivmotorn i hans konstnärliga strävan är frågeställningar kring mannens sexualitet. Dragningen att gestalta nonsens och motsägelser utesluter inte denna strävan.
I hans arbeten från år 2000 och framåt har han utvecklat ett personligt sätt att blanda koloristisk harmoni med serieteckningens tveklösa uttryck. - Mer eller mindre en återgång till hans arbetssätt från tidigt åttiotal.
1981 avslutade han sin sexåriga utbildning vid Konstakademien i Stockholm.
1983 samarbetade han med djurskötare, med kompositören Anders Hillborg, med Tekniska Högskolan samt med barn i ett omtumlande äventyr att på lek och allvar blottlägga mellanmänskliga fenomen och känslor. Samarbetet resulterade i den dokumenterade installationen "Vardagsrum" med levande schimpanser som undersöker och slutligen förstör ett vardagsrum. Utställningen fick ett stort publikt gensvar och uppmärksamhet i medierna.
1985 var han pristagare i Prismas novellpristävling. 1986 var han en av huvudattraktionerna i den första svenska utställning som samlade in pengar till AIDS-fonden. 1990 gjorde Marie G. Darin en kortfilm om Per Ölund i vilken han passionerat pratar om 1950-talets sexgudinna Jayne Mansfield och älgspillning.

Som kuriositet kan nämnas att Per Ölund är släkt med Hollywood-stjärnan Warner "Charlie Chan" Oland (Verner Ölund) som spelade mot storheter som Marlene Dietrich och Greta Garbo.

Per Ölund har gjort bok -och tidningsillustrationer, designat omslag till CD-skivor och gjort scenografi-detaljer till teve-produktioner. Han har också skrivit artiklar i vitt skilda ämnen.

Per Ölund är representerad i ett stort antal privata samlingar i Sverige. Även i resten av Europa (Danmark, England, Frankrike, Island, Italien, Monaco, Norge, Portugal, Schweiz, Tyskland) och i USA (Houston TX, Austin TX, Palm Springs CA), Indonesien (Jakarta) och Kina (Beijing). Han har haft uppskattningsvis 15 separatutställningar sedan 1982, finns med i Natur och Kulturs "Konstnärslexikon" och har har flertalet gånger blivit inköpt av statens konstråd och av kommuner och landsting och gjort beställningsarbete till Statens Järnvägar.

Per Ölund har aldrig tyckt om att prata om sig själv och sina arbeten. När han gör det, säger han: "Jag delade rum med en bankrånare i ett halvår. Vad lärde jag mig av det? Jo, att det även för oss konstnärer ofta slutar med att vi hamnar utspridda på någon tjusig vägg.
Svenskfödd målare, skulptör och assemblagekonstnär född 1955.

Utbildning
Gerlesborgsskolan 1972-1975
Kungliga Konstakademien i Stockholm 1975-1981.

Ölund har blivit beskriven som "vild och dynamisk, absurd
och rent av - i en konstruktiv mening - 'galen'".

Ölund är representerad i ett stort antal privata samlingar i
Sverige och i resten av Europa, samt Indonesien, USA och Kina.
Representerad: bl.a. Statens konstråd.

Erhållit Danderyds Kulturpris.
Litterärt pris: Prisma 1985.

Uppdrag: Litografiskt beställningsarbete SJ. Väggdekorationer i privata miljöer, främst i Delaware, Rockford och Minneapolis (USA).

Designuppdrag för främst ett kinesiskt företag.

Utbildning
Konstakademien i Stockholm 1975 - 1981.

Utställningar
Separatutställningar i urval:
1982, 1983, 1990, 1994, 1997, 2000 - Galleri h, Stockholm. 1985 - Galleri PM, Stockholm. 1987 - Galler Boj, Stockholm. 1987 - Kavaletten, Uppsala. 1989 - Bildgalleriet, Varberg. 1991 - Nationalgalleriet, Stockholm. 1993 - Hörbergssalen, Sävsjö.
Utställningar:
1980-tal och 1990 tal:
Galleri h, Stockholm
Galleri PM, Stockholm
Kavaletten Uppsala.
Hörbergssalen, Sävsjö (speciellt inbjuden)
Växjö Museum (speciellt inbjuden tillsammans med Peter Dahl, Channa Bankier m.fl.)
Konstnärshuset i Oslo (speciellt inbjuden tillsammans med andra svenska konstnärer.)
Färg och Form, Stockholm.

Övrigt på gallerier i Varberg, Ljusdal, Örebro, Enebyberg, Bern (Switzerland).
Digitala bilder i undervisningssyfte: Vilnius University, Riga, Yale University, New Haven CT USA).

Utställningar 2000-tal
Galleri h, Stockholm.
Show room, Simrishamn.
Galleri Tvärgränd, Söderhamn. Mars 2014.
Galleri Ladan, Ljusdal 2014.
Samlingsutställningar i urval:
1981 - Kunstnernes Hus, Oslo, Norway. 1982 - Färg och Form, Stockholm. 1986 - AIDS-foundation, Stockholm. 1986 - Galleriet, Växjö. 1993 - Swedish Jellinke institute, Stockholm. 1994 - Amnesty International, Uppsala.