Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
Work in progress
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Petra Gunnarsson
Petra Gunnarsson är född 1969 och uppvuxen i Mariestad. Hon var under många år verksam i Göteborg men återvände till Skaraborg 2008, först till Hjo och därefter vidare till vackra Kinnekulle i närheten av Lidköping och Vänern.

I mitt konstnärskap arbetar jag med olika tekniker såsom måleri, skulptur, installation och foto. Utgångspunkten är ofta transformation. Omvandlingsprocessen som kan förvandla kris till helande, kaos till ordning, ordning till kaos. I de fotobaserade verken använder jag mig av kameran som redskap med naturen som källa.

Jag söker en penselmålad känsla i fotografiet i mer eller mindre upplösning. Stillbilder med en rörlig skapelse och omvandlingsprocess i gränslandet mellan ljus och mörker. Även de skulpturala verken, objekten, skisserna och måleriet rör sig ofta i ett gränsland, där gränsen mellan djur och människa, ljus och mörker, hopp och förtvivlan, dröm och verklighet, rörelse och vila är flytande. Tiden är gränslös med hålrum där vi kan titta in i och se saker ur andra perspektiv. Inspirationen kan komma från bilder ur en bok, en gammal grottmålning, hällristning eller från naturen utanför fönstret.

Bilderna och formerna som är synbara i den kreativa processen är en spegling av en mycket större process, de är resultat av en resa som tagit plats i ett inre landskap. Bilden speglar människans psyke och medvetande sedan urminnes tider. Mycket av detta är ordlöst och tidlöst.

”Transformationsdjuren” som ofta befolkar mina världar skulle kunna vara hällristningar eller grottmålningar som klivit ut ur bilden eller som är på väg att kliva in i bilden. Jag inspireras av bilder som skapats i en strävan efter direktkontakt med de gudomliga makterna genom schamanernas inverkan. De kan spegla föreställningar omkring liv och död, fruktbarhet och jaktlycka.

Vår kulturella kontext och hur den tolkas varierar men symbolens inverkan är tidlös och den personliga tolkningen av den och hur den tas emot är unik för individen.
Petra är bild- och formkonstnär samt certifierad Bildterapeut med grundläggande psykoterapeutkompetens, steg - 1. med en Fil.Kand. i Jungiansk psykologi och universitetsstudier i Arkeologi, Etnologi samt tvärvetenskapliga museionstudier.

Petra arbetar även som gästlärare och kursledare med måleri och bildterapi. (Är ansluten till KRO, konstnärerenas riksorganisation och SRBt, Svenska riksförbundet för bildterapeuter). Petra Gunnarsson var en av initiativtagarna samt projektledare och konstansvarig för Hjo konsthall sedan start 2009-2012. I dag finns ingen fast konsthallsverksamhet, utan verksamheten kommer att fortsätta med tillfälliga projekt under namnet Konstnomad Skaraborg runtom i närområdet.

Utbildning
Petra är bild- och formkonstnär samt certifierad Bildterapeut med grundläggande psykoterapeutkompetens, steg - 1. med en Fil.Kand. i Jungiansk psykologi och universitetsstudier i Arkeologi, Etnologi samt tvärvetenskapliga museionstudier.