Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Besök atelje
Galleri
Bildspel
konst till salu
Video
Gästbok
Länkar
Meddelande
Blogg
Gunnar Gebbe Björkman
     
2009-10-12 09:13 Natur    Kommentera »
Med tranor mot söder
Det blev en lång resdag för mig i fredags. Första biten dock i trevligt sällskap med tre tranor som tänkte sig samma riktning; mot söder.


Jag sätter mig i bilen. Med täckt kärra kopplad på dragkroken kör jag E 4 mot söder. Tre tranor kommer på sträck rakt över mig i mycket god fart högt upp på himlen i den svepande kalla nordvinden. De har alldeles nyss lämnat Tåkern.
Jag hänger med dem en bit ner mot länsgränsen. Det går fort, nästan 100 km/h, men snart drar de sig mera sydostligt över skogen och försvinner långsamt ur sikte.


Jag är på väg till Falsterbo för att hämta hem min stora akvarell "Utdrag ur en dagbok". Slutligen är det ett måste jag inte längre kommer undan. I centrum på den målningen far förresten också tranor mot söder.

Söder om Jönköping höjer sig landet och bilen segar sig uppför backarna vid Norrahammar och Torsvik.
Bygden planar ut då jag närmar mig Vaggeryd. Där tar tallmoarna vid. Därefter är det skog som gäller; skog skog skog; enformig tallskog mest; ända ner mot Markaryd på gränsen till Skåne. Några stora mossar öppnar slutligen horisonten och där krymper tallarna till dvärgar, bleknar och skrumpnar av svält och umbärande.
Vägbyggarnas minnesmärken - staplade stenar - förgyller det sparsmakade landskapet och vackra långa, nybyggda stenmurar värnar kulturens idéer.


Lagan vrider sig fram och åter under riksvägen; följer de sänkor och dalar som den moderna vägen av idag skoningslöst ignorerar.


Snart ser jag de första bokarna på kullarna. Som en en liten sorglig rest bara, av den lövskog som var, lättar de ändå upp granväggarnas enformighet; segt överlevande bryter de den mörka enfalden med ljusare färger.


Landet sluttar långsamt neråt och när jag kommer in i Klippans kommun öppnar sig landskapet; blir ljust och inbjudande och runt Pinneån är trakten bördig igen.
Just där kan jag inte låta bli att tänka på Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula". Hur tragglandet av sydsvenska vattendrag under skolans geografilektioner däruppe i den norrländska finnmarken senare i livet avslöjade sig som en stor bluff. Slutligen visade det sig nämligen att "... Allt handlade om små ynkliga diken".
Skyltarna vid vägen "Pinneån", "Vegeån" och "Lödde å" är faktiskt nästan pampigare än vattendragen själva. Men okej, landskapet är vackert och våtmarkerna exotiskt frodiga.


Där vägen till Ängelholm svänger mot höger far jag rakt fram. Här är landet helt öppet och böljande. Traktorerna vandrar långsamt med sina plogskär över stubben, sockerbetor skördas överallt och korna gå i vall. Mängder av gäss betar i flockar runt Lomma och Barsebäck och högt över Landskrona och Ven går plogar av vitkindade gäss.
Det är ett annat land här nere. Ett luftigare och vänare landskap. Det är ett gammalt Danmark. Så känns det!


Gladorna glider i skyn, långsamt runt, runt på spetsiga, vinklade och låga vingar. Med den kluvna stjärten som aktivt roder genomskådar de landet under sig, ser varje död kanin på vägrenen och varje ätlig groda i dammen.
Ljuset är blåare och gulare, mera smuts och dis på grund av närheten till Europas kontinent och samlade industri.
Kyrkotornen är inte mina, inte heller husgavlarna eller gårdarnas planlösning.
Mängder av vitfågel dröjer ännu kvar, nu i oktober efter traktorna och glänsande svarta spatserar kajor och råkor överallt. Flockar med tamduvor flyger mellan åkrar och gårdar, stararna flockas i täta små moln och var tionde bil som kör om mig är dansk.


Jag lämnar den stora landsvägen med Malmös Turning Torso i höger ögonvrå, som en väktare över horistonten, vindkraftverken utanför Limhamn vevar och brospannet mot Danmark försvinner i blådis.
Jag svänger av mot Falsterbo på väg 100 och vet då, att jag strax är framme. Jag passerar Höllviken med alla statyerna längs stranden i bukten. För en månad sedan badade folk här och just då var vattnet så lågt att sandrevlarna syntes. Idag är havet högt, mörkt gråblått och avvisande.
Falsterbo kanal ligger tyst, Annas bageri är turisttomt och i södra ändan av Ljungen ser jag endast två fågelskådare sitta på vakt.
Jag är framme.


Nu lastar vi min tavla. Den är tung och känslig så jag får hjälp av Karolina på konsthallen. Jag buffrar med filtar, har två plankor och en stor skiva som stöd, ställer verket på skrå och drar ner plastkåpan. Hoppas det går bra nu!
Sen far jag hemåt. Klockan är fem på eftermiddagen och ljuset falnar. Innan jag är hemma kommer det att vara natt!    

2009-10-12 Södertälje
Kommentar från: Ingemar Nyström
Tack för den Gebbe, det var en fin liten historia och vilken läcker tavla, skulle jag gärna se i verkligheten....
Keep up the good work!
Ingemar

2009-09-25 15:59 Natur    Kommentera »
Bara en fjäder
Det är absolut inte den första fjäder jag tar hand om.
Inte heller den vackraste. Ingen blåkråka, härfågel, kungsfiskare eller sommargylling har lämnat en gåva den här gången.
Det är bara en vingpenna från en skata.

Men den är ändå vacker. På sitt sätt. Så grafisk och ren i svart...
Läs mer »

2008-04-22 10:34 Natur    Kommentera »
Dagbok 21 april 2008
Jag är strax på väg till Stugan igen. Underbara dagar droppar in som pärlor i en collier. Lätt frost på morgonen men redan nu halv nio börjar det bli varmt.

...

Dagen blir inte helt som jag har tänkt mig. Klockan elva anländer hyresvärden Måns med två hantverkare från en elfirma....
Läs mer »

2008-04-19 16:47 Natur    Kommentera »
En mäktig himlasten föll framför våra ögon
Ur min dagbok (http://www.gebbe.com)

Den fjortonde april, när vi var på hemväg från Linköping Ulla och jag, var vi med om ett mäktigt stjärnfall.
Jag har glömt bort att teckna ner detta tidigare i min dagbok.

Det var verkligen sevärt, inte så där futtigt som stjärnfallen i...
Läs mer »

2008-04-13 12:16 Natur    Kommentera »
Ur min dagbok den 13 april 2008

Det är kallare i luften än jag anar, det känner jag när jag kommer in i skuggan.
Snön som kom igår har smält igen och solen värmer till arton plusgrader under köksfönstret där termometersonden är placerad.
Talgoxarna sjunger, stararna knarrar och visslar och gröngölingen ropar från...
Läs mer »

     

«    March 2023    »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Senaste blogginläggen
Nobelpris 4/10-10
Vårt behov av bekräftelse 28/10-09
Illustrationsarbete pågår! 21/10-09
Med tranor mot söder 12/10-09
Bara en fjäder 25/9-09
Tiden rusar 23/9-09
Dagbok 21 april 2008 22/4-08
En mäktig himlasten föll framför våra ögon 19/4-08
Föranlett av en diskussion på fiket om konst 16/4-08
Ur min dagbok den 13 april 2008 13/4-08

Bloggkategorier
Allmänt
Miljöinlägg
Konst
Natur