Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
Länkar
Meddelande




Fredrik Helander

Välj väggfärg:
Välj ram:

Här kan du skicka en intresseanmälan till konstnären. Ange så mycket information som möjligt så att konstnären kan återkomma med detaljerad information om konstverket, frakt osv. En kopia på intresseanmälan skickas till den e-postadress du anger.

Titel: Kaleido
Motiv: Skulptur
Teknik: Trä
Mått: 155x139x8cm + stöd bakom
Upplaga: 1
Pris:
Övrigt: Till salu.
Pris. Kontakta mig info@fredrikhelander.se,
säljs genom mitt Galleri Fagerstedt: www.gallerifagerstedt.se

Sprutlackerd MDF, rostfritt stöd (syns ej på bild)

Ingår i skulpturprojektet GOD SMAK, där jag intresserar mig för svenska smak- och stilideal. Alltsedan stockholmsutställningen 1930 har god smak och stil i Sverige förknippats med funktionalismen, det som vi idag kallar "funkis". Funktionalismen uppstod ur en idé om att föremål och arkitektur skulle formges utifrån dess funktion, material och tillverkningsprocess.
Formgivarens och arkitektens roll var att ge dessa parametrar goda proportioner och en naturlig skönhet. Utformningen utgick mer från praktisk funktion än efter estetiska behov. Här uppstod en tidstypisk stil som då och än idag representerar "god smak".
Men vet vi idag egentligen vad funktionalismen är? Mycket av det som produceras idag inom design och arkitektur kallas "funkis" eller "nyfunkis" men är inte detsamma som funktionalism. Det är mer av ett rent estetiskt förhållningssätt. Begreppet har idag fått en mer diffus innebörd.
Målet med projektet är att fördjupa och försöka förstå funktionalismens bakgrund, dess kärna och att knyta ihop den traditionella funktionalismen med den samtida funkistrenden. Resultatet är åtta skulpturer. De utgår från samtida arkitektur och design genom att den ursprungliga förlagan har transformerats till något annat och fått en ny funktion. Exempelvis har ett hörnfönster från byggnaden "Waterfront" i centrala Stockholm blivit en hörnspegel och brickan "Kaleido" av Clara von Zweigbergk blivit en rumsavskiljare.
Skulpturerna har en estetik i funktionalistisk anda, de är strikta och vitlackade och fungerar som "conversation pieces" som med en underliggande humor kan öppna upp för tankar och en diskussion kring funktionalism, smak och stil.





Namn
Address
Postadress
Telefon
E-post
Meddelande
Bekräftelsekod
Ange koden exakt så som du ser den