Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
konst till salu
Gästbok
Länkar
Meddelande
Blogg
Tomas Johansson
2019-03-05 16:34:08 Allmänt
Golden Shower
Som ni kanske vet är jag basist i bandet Lizette &. För något år sedan spelade vi in en musikvideo bl.a. på Södra teatern i Stockholm. Videon är till låten "Golden Shower" som handlar om hur negativa kommentarer till människor i vissa fall kan hämma dem för livet. Det är ofta som skapande, kreativa människor blir utsatta för negativa, nedtryckande kommentarer som ibland biter sig fast så hårt att man till och med kanske slutar att skapa och uttrycka sig i den form som man vill. En del lägger av helt.
Ett exempel, som jag själv varit med om och som jag själv låtit mig påverkas av, är att jag i början av min konstnärskarriär skickade ut e-mail. Jag skickade cirka 4000 i månaden. E-mailen var nyhetsbrev om mitt konstnärskap, mina utställningar och tips till andra konstnärer om utställningsmöjligheter. Breven skickades till konstföreningar och andra konstnärer och var väldigt lätt att tacka nej till. Jag fick nästan enbart positiv respons och jag fick ofta höra att breven var inspirerande och bra. Breven ledde till att jag fick kontakt med konstnärer över hela världen och blev inbjuden och genomförde utställningar i bl.a. Belgien och Danmark.
En dag fick jag plötsligt ett mycket giftigt e-mail från en annan svensk konstnär. Han undrade i princip vem fan jag trodde jag var, han tyckte att min konst var skit och att jag skulle sluta skicka mitt skit till honom. Han har all rätt att tycka vad han vill och han har all rätt att ifrågasätta mina utskick och att tacka nej till dem. Hans avsikt var dock att trycka till mig, få mig att må dåligt och helt enkelt förgöra min kreativitet. Jag spanade naturligtvis in hans alster - som ju låg ute på nätet. Hans målningar var helt fantastiska både i teknik och motiv så jag förstod inte riktigt varför han var så avig mot en annan konstnär?! Han var ju själv ett jävla geni och behövde absolut inte hävda sig genom att trycka ner andra.
Jag bestämde mig för att inte bry mig om honom. Jag tog helt enkelt bort honom från adresslistan. Resultatet av hans negativitet blev dock att mina utskick minskade och till slut upphörde de helt, trots positiv respons från hundratals konstnärer och konstföreningar och trots att jag fått så många bra och fina kontakter. Det jag försöker berätta är att små giftiga halvsanningar kan ibland orsaka ofantlig skada och kan till och med få människor att ge upp sina drömmar. För inte ska väl jag...
Låten Golden Shower - med text och musik av Lizette von Panajott - handlar om detta. Det som hände när vi spelade in videon på Södra teatern var att jag målade en stor, abstrakt målning på scenen, inför publik. Sedan fick delar av publiken gå upp på scenen och skriva - de kommentarer som förföljt dem och påverkat dem negativt under deras liv - på målningen. Det blev en rätt känslomässig handling för många och det kändes lite som om de kunde kasta bort den där skitkommentaren som hängt över dem. Det är ju någonting som jag bara hoppas och vill tro men helt klart var att för många var det skönt att få skriva ner skitkommentaren och lämna den där.
Det är klart att man kan vara lyhörd för konstruktiv kritik men var försiktig med vad ni säger till människor - vuxna, som barn. Tycker man något är skit så behöver man ju inte alltid uttrycka det - man kan ju välja att uppmuntra och inspirera eller bara, helt enkelt, hålla käften.

Videon finns här:
https://youtu.be/eA3ADYJSbqw

Lizette &'s hemsida:
http://lizetteand.com/


         
 
    

«    April 2024    »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Senaste blogginläggen
Klarna - konst på avbetalning 19/9-20
Naturen som pensel. 6/10-19
Att anordna en konstrunda. Del 2. 6/10-19
Att anordna en konstrunda. Del 1. 22/5-19
När betraktaren blir konstnär 6/5-19
Vietnamesiska fat 31/3-19
Ett konstaterande 28/3-19
Supermodellen Anita 7/3-19
Golden Shower 5/3-19
Stafflibygge 28/2-19

Bloggkategorier
Allmänt
Utställning