2009-02-25 11:42:49 DITTEN OCH DATTEN Att baka en russinkaka. Varje år till jul… så har jag bakat en russinkaka.
Jag vet inte varför… men de senaste åren
har det inte blivit av… Den där kakan blev
som en hög mur, att klättra över. En låsning.
Min far älskade den… Den hörde liksom till julbordet.
Det är ett gammalt recept och i mitt föräldrahem
var det en sed, att just baka den… endast till jul.
Igår fick jag för mig att jag skulle baka… just DEN.
Bryta förlamningen.
Tog fram assistenten och ingredienserna.
Det är inte många.
Men… så kom jag till formen, vilken skulle jag ta…
På ett Tupperwareparty för ett bra tag sedan
köpte jag en silikonform… men hur var det nu…
ska den smöras eller…
Gick ut på nätet… för bruksanvisningen hade jag ju
lagt på ett bra att förvaraställe och helt omöjlig
att hitta… Mig i ett nötskal…
Där står det… — Skit i att smöra… så det gjorde jag.
Hur sjutton skall det här gå…
Tänk om den fastnar i den där mittkonen.
Men se det gjorde den inte… Den blev perfekt…
’
RECEPTET FÅR DU HÄR:
Väg fyra ägg. Väg upp samma vikt av
vetemjöl, strösocker, smör och russin.
Lägg russin och mjöl i en skål för sig… rör om,
Vispa socker och smör gulvitt och pösigt.
Tillsätt en gula i taget och fortsätt vispa…
OBS! Spara vitorna i en skål,
så du kan vispa de som till maräng
och tillsätta dem… allra sist i smeten.
’
Nu har du smör, socker och gulorna väl vispade.
Tag mjöl och russinblandningen…
Häll i det och rör om med en slev.
Vispa vitorna fluffigt och liksom vänd ner det.
Klart… inget bakpulver skall vara med…
Klicka ner det i en form och grädda
i svag värme längst ner i ugnen 180 grader i
nära nog en timme… Tror jag….
Det kan du kolla med en sticka.
Låt den svalna något innan du stjälper upp den.
Den här engelska russinkakan håller en månad..
Men den brukar vara uppäten... efter några dar…
Kanske bäst att baka två, dubbel sats…
för de blir saftigast efter en vecka…
om man kan tåla sig så länge… :)))
Bilden: Kakan med extra stora russin...
men det behövs inte..
Det är nästan godare med vanliga Sunmaid.
Kram Bimmis.
,
Liten fotnot: Om russinen har blivit torra... så kan man fuska... lägg de i en kastrull med en aning vatten och låt de få ett kort uppkok och kallna, då tar inte russinen bort kakans saftighet.... Russinen skall suga upp all vätska... innan de läggs i mjölet.
|
| |
Kommentera »2009-02-25 Hammarö Kommentar från: Maria Kastengren Ser gott ut.
Ligger bakvibbar i luften... 2009-02-25 Kommentar från: Leena Andersson Mums den måste jag baka,det där med att leta känner jag igen! 2009-02-26 örebro Kommentar från: ingBritt lundh Russinkaka till jul var tradition i mitt hem också.Nu gör jag fyra satser i en hög långpanna med bakplåtspapper i botten.
Recept utan ägg .2.2 l mjöl.3 hg smält smör.9dl socker.6 hg russin.3 tsk bikarbonat.1 l mjölk.Ett plus med hackade nötter.Dela i bitar o frys in.
Kram |