Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Galleri
Bildspel
Länkar
Meddelande




Karl Walter HuberKarl Walter Huber
IN MEMORIAM.
Född: 11 april 1933 i Zürich, Schweiz, död 24 juni 2016 i Brantevik.
Verksam i Sverige sedan 1953:
1953-1954, Stockholm
1957-1970 Tullinge, Botkyrka
1970-1994, Stockholm
Brantevik (Simrishamn) på Österlen sedan 1994.

"Grafikskolan i Stockholm. Till dess förste rektor utsågs Walter Huber. Bengt Erik Gåije valdes att bli stiftelsens första ordföranden. Walter Huber var nu Stockholms Grafikskolas grundare." (Läs mera! längre ned i texten)

- "Det är otroligt spännande att stå direkt i den österlenska myllan eller vid dess havsstränder och bokstavligen bli dränkt i detta spektrum av alla färger man varseblir. Ständiga skiftningar likt en "koloristisk förförelse" av ljuset på Österlen. Som en vacker kvinna som kommer och förför! Mötet med denna starka natur som liksom sköljer över den lilla männsikan som i ett vågkalejdoskop. Husen, gårdarna, inkomponerande i landskapet, ger hela tiden nya, överraskande infallsvinklar. Liksom nya förskjutningar, annorlunda riktningar, schatteringar och färgskalor i vattenbrynet som fortplantar sig över vattenytan.
Det är ett tillstånd av konstnärlig berusning - ja, lycka - att transformera dessa inspirationskällor i färg och form."

När den unge Walter Huber i Zurich fick ett stipendium som sistaårselev på Kunstgewerbeschule i Zürich 1953 fick han välja mellan att gå ett år på en liknande konstfackskola i Paris eller Stockholm. Walter som ständigt längtade efter havet, något som man ofta talade om hemma i hans familj, tänkte att Sverige har ju hav runt halva landet så det lockade honom att välja Stockholm. Vad han inte visste då var ju att han faktiskt skulle bli så gott som helsvensk och stanna och leva här i sverige hela sitt resterande liv.

Walter föddes i april 1933 i Zürich (som ligger 409 meter över havet och långt från närmaste havsutsikt.) Som enda barnet till sina arbetande föräldrar. Pappan var utbildad körsnär, men det saknades sådana arbetstillfällen i Zürich efter första världskriget, så han ägnade hela sitt liv åt vara privatchaufför för ett stort företag. Mamman hade anställning på ett bokbinderi och Walter själv hade bestämt sig för att bli dekoratör.

Så det var med den målsättningen han kom till Stockholm för att vidareutbilda sig. Stipendiet varade ett halvt år men Walter stannade nästa termin också och tog olika dekoratörsuppdrag för sin försörjning och förkovrade sig samtidigt på Konstfacksskolans Aftonskola.

Svend Wiig Hansen och Walter Huber i bilen på väg mot Stockholm 1955.
Väl tillbaka till Zürich efter sin stipendieperiod böjade han planera för återfärden igen. En god vän till honom som tyckte om att meka med bilar erbjöd Walter att köpa en gammal Lancia med Farina carosseri fr 1933. Så klart billigt då den var ju redan då gammal. Och tillsammans med de två vännerna Pietro Ott och Hans Wolfensberger planerades resan. Redan ett halvår efter hemkomsten till Zürich bar det i väg tillbaka till Stockholm. Walter hade vänt sig till bensinbolaget BP för att söka sponsring för resan som säkert var lite märkvärdig vi denna tiden. BP gav ett bidrag mot att dom fick måla en dekal på motorhuven. Där stod ¨Still going stron by BP¨.

Det bar i väg över Europa och ett mål var att komma till Köpenhamn och möta Svend Wiig Hansen (1922-1997). Svend hade varit i Zürich och tryckt litografier på Wolfensberger lithografiska Anstalt och Verlag som var Hans pappas förlag vilket föranledde besöket. Svend som var drygt 10 år äldre än Walter gjorde stort intryck på honom och Svend Wiig Hansen skulle senare även vara den som invigde Walter i dom olika grafiska teknikerna. Då 1955 hade ju Svend Wiig Hansen blivit ett känt namn i Danmark med sin skulptur ¨Moder Jord¨och redan representerat Danmark på biennalen i Venedig så han förtjänade den respekt han gav.

Walter började nu alltmer att måla och arbeta med ren bildkonst samtidigt som han tog diverse ströjobb inom dekorationsyrket. Speciellt var han förtjust i det vackra kustlandskapet runt stockholm.

Svensk för livet
1956 återvänder han från sin stockholmsvistelse och fortsätter att måla och teckna, men längtan tillbaka till kustlandskapet blev så stor att han redan året därpå återvänder till sitt kära Stockholm och nu kom vistelsen att bli livslång.

Som så många andra svenska konstnärer debuterade Walter Huber hos Petra i Löjtnantens hus på Högbergsgatan . Detta var 1960 och det var dåvarande docenten vid Stockholms universitet Oscar Reuterswärd som rekommenderade honom. Det kan nämnas att Oscar Reuterswärd själv debuterade på samma galleri under samma år.

Några år senare 1963, blev Walter Huber Svenska Institutets stipendiat och fick börja på Konsthögskolans grafiklinje för Philip von Schantz. Från början just som stipendiat men blev antagen som ordinarie elev efter stipendietiden och gick hela utbildningen till 1969 med ett mellanår på konstfackskolans teckningslärarlinje. Walter hade redan nu ambitionen att undervisa, något som han senare kom att ägna sig mycket åt.

1973 startade Walter Huber kvällsundervisning i sin atelje på Münchenbryggeriet. Det blev den första starten på något som sedan skulle utveckla sig till Grafikskolan i Stockholm.

Efter 3 år fick han flytta sin verksamhet och fick nya lokaler vid Mariahissen på Bellmansgatan på Söder. Här kom Grafikskolans egentliga start och undervisningen omfattattade nu alla 4 huvudteknikerna och det blev dagskola, morgonkurser och även en fortsättning på kvällskurserna. I åtta år undervisade Walter på detta viset. 1983, när hyreshöjningarna på lokalen blev för stora för studieförbundet var skolans existens hotad.

Grafikskolan i Stockholms grundare
Walter Huber uppvaktade tillsammans med några elever kulturborgarrådet Ingemar Josefsson och fick beskedet att detta var inget stockholms stad kunde göra något åt, utan borde vara ett ärende för regeringen. Alltså en statlig skola.

Med hjälp av en av kvällseleverna Bengt Erik Gåije,som även var advokat till yrket, fick Walter hjälp med att upprätta en riktig stiftelse och styrelse och hjälp med alla formaliteter. Tillsammans gjorde de en ansökan hos dåvarande skolminister Lena Hjelm Wallen om statligt bidrag till skolan.

Den 21 Juni 1984 kunde man läsa i Dagens Nyheter att Utbildningsdepartementet hade beviljat anslag till Mariahissens grafikskola och att skolan skulle numera heta Grafikskolan i Stockholm. Till dess förste rektor utsågs Walter Huber. Bengt Erik Gåije valdes att bli stiftelsens första ordföranden. Walter Huber var nu Stockholms Grafikskolas grundare.

Mycket arbete och entusiasm krävs för att kunna genomföra något som man brinner för. Efter ett år i träda, kunde skolan öppna igen. Denna gång som en statligt stödd skola med Walter Huber av styrelsen utsedd rektor. Målsättningen var ju att skapa en skola för grundläggande studier i grafisk konst på gymnasienivå. Grafikskolan i Stockholm blev stockholms första utbildning med denna inriktningen.

I dag ligger Grafikskolan i Gubbängen och nuvarande rektor är Chun Lee Wang Gurt och om skolans utveckling går att finna på: www.algonet.se/~grafiksk/grafikskolan.html

Walter Huber har lämnat Stockholm och är numera bosatt i Brantevik söder om Simrishamn. Han har funnit sitt paradis alldeles nära stranden till Östersjön. Här trivs han gott och ser havet från sitt fönster hela dagarna.

Det som slår mej innan jag lämnar Brantevik och Walter och Nadja att Walter är ett typ exempel på en kämpande konstnär i Sverige. Han har inte tjänat hop tillräckligt med pensionspoäng utan är tvingad att jobba på som vanligt. Walter Huber har just avslutat en sommarkurs i sin atelje och andra uppdrag väntar. Hans egen kommentar är att det kanske är bra för då sätter man sej inte till ro utan man håller hjärnan i gång.

Björn Bredström
Grafiknytt No 3 2003.

Stipendier
Emil Johansson-Thords Fond 1966
P O Winqvist stipendium 1969
Statligt arbetsbidrag 1973
Litet statligt arbetsstipendium 1975
A G M Stipendiefond 1976
Konstnärsnämndens stora stipendium 1978
Konstnärsnämndens resestipendium 1981
Stockholms Stads Konstnärs bidrag 1981
Konstnärsnämndens, bidrag 1983
A G M stipendiefond 1984
Svensk-Norska samarbetsfonden, Svolvaer resestipendium 1990
Konstnärsnämndens, arbetsbidrag 1988 och 1992.
Konsnämndens visnings ersättning 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993.
Bidrag ur Edlundska fonden, Konstakedemin 1994
Aase och Richard Björklunds bidragsfond, Malmökonsmuseum 1998.

Utbildning
Kunstgewerbschule, Zürich, 1949-1953


Konstfackskolan, Stockholm, 1953-1954


Kungl. Konsthögskolan, grafiklinje1963-1969


Teckningslärarinstitutet Konstfackskolan, Stockholm, 1967-1968.

Utställningar
Separatutställningar

Ateljéutställningar under alla Konstrundor

Lilla Paviljongen, Stockholm 1960

Sundsvalls Museum, Sundsvall 1963

Gröna Paletten, Stockholm 1964, 1965

Grafiska Sällskapet, Stockholm 1969

Galleri Läubli, Zurich 1970

Galleri Café Mejan, Konstakademien, Stockholm 1972

Södertälje konsthall, Södertälje 1973

Galleri h., Stockholm 1981

Botkyrka konsthall, Tumba 1987

Konstförmedlarna, Stockholm 1988

Färg och form, Stockholm 1991

Gösta Werner Muséet 30 år som grafiker, Simrishamn 1994

Galleri Cupido, Stockholm 1995

Galleri Lucidor, Stockholm 1999

Ystad konstmuseum, nya arbeten, grafik, 2001

Konstcentrum Råå, Helsingborg, 2001

Restaurang Glimmingehus, 2002 & 2003

Galleri Lucidor, Stockholm, 2003

Galleri Octava, Kristianstad, 2003

Hamnkrogen, Skillinge, 2003

S:t Nicolai kyrka, 2003

Nybro Konstförening, 2004

Katedralsskolan, Lund, 2004

Samlingsutställningar

Grafik Triennalen, Nationalmuseum, Stockholm 1965

Akvarell, Collage, Pastell, Konstakedemien 1966

Unga Tecknare, Nationalmuseum 1966

Grafik Triennalen, Liljevalchs Konsthall, Stockholm 1968

Oregon, Grafiska Sällskapets galleri 1969

Intergrafik 70, Berlin 1970

Grafik Triennalen, Sundsvalls Museum, Sundsvall 1971

Grafik Triennalen, Liljevalchs konsthall, Stockholm 1974

90 grafiker, Nationalmuseum, Stockholm 1974

Galleri Lucidor, Ett skepp kommer lastat, Stockholm 1982

Grafik Triennalen, Malmö konsthall, Malmö 1983

Vårsalongen, Liljevalchs Konsthall, Stockholm 1990

Konstnärsgruppen Cimbria, Tomelilla Konsthall, Tomelilla 1997

3-dim, medlemsutställning ÖSKG, Tjörnedala galleri, Baskemölla 1998

Konstlitografiska verkstaden ställer ut i konsthallen i Laholm, 2000

Helidens folkhögskola 50-årsjubileum, Tidaholm, 2003

Grafiska Sällskapet, Mitt senaste blad, 2000, 2001, 2002, 2004.

Representerad


Natinalmuseum, moderna muséet, Stockholms Stadsmuseum.

Arkiv för dekorativ konst i Lund.

Statens konstråd, Västernorrlands, Norrbottens och Östergötlands läns landsting.

Mörksuggefonden, Falun.

Stockholms, Södertälje och Västerås stads samlingar.

Schweiziska Landesbibloteket i Bern, Schweiz.

Oregon State University, USA.

Norrköpings museum.

Upplands konstmuseum, Uppsala.

Universitetets Konstmuseum, Mendoza, Argentina.

Sundsvalls museum.

Kulturnämnden, Arvidsjaurs kommun.

Tomelilla konsthalls konstsamling.

Sveriges Riksdag, Stockholm 1998.

Ystads konstmuseum samt privata konstsamlingar.