Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Besök atelje
Galleri
Bildspel
konst till salu
Work in progress
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Blogg
Anneli Lindberg
2021-06-18
Kvinnonätverket Hemmas Hjärta i Hjo
Den handgjorda revolutionen
Den handgjorda revolutionen är en utställning om att förändra världen med händerna. Den tar sin utgångspunkt i begreppet gerillaslöjd och handlar om att ta plats i det offentliga rummet med hjälp av sitt hantverk, att manifestera sin åsikt genom stygn, maskor och garn.

Hjo ❤ Gerillaslöjd och spännande saker kommer händer på flera olika platser - både inomhus och utomhus. Utställningen Den handgjorda revolutionen är en del av allt detta. Här kan du se vad som händer mer

Utställningen visar en rad svenska och internationella utövare vars textila verk blivit en del av en ny samhällsdiskussion. Möt garntaggare, radikalbrodöser och craftivister som använder sin slöjd för att göra skillnad, påverka sätt att tänka, förändra världsekonomier och till och med skapa revolution.

Utställningen är baserad på boken Gerillaslöjd, garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen, skriven av Frida Arnqvist Engström, och begreppet gerillaslöjd som hon myntat med följande definition: En kreativ mix av hantverk som placeras i det offentliga rummet på ett icke-förstörande vis. Gerillaslöjden är kreativ i material och teknikanvändning, den innehåller något slags budskap och kommenterar samtida politiska eller samhälleliga händelser.

Utställningen visar hur detta nya görande har blivit en del av ett hantverksaktivistiskt och konstnärligt community som finns över hela världen. Den visas i Kulturkvarteret Pedagogien under perioden

Hjo <3 Gerillaslöjd
Under sommaren lyfter vi slöjd och slöjdaktivism i Hjo.
Kvinnonätverket hemma sprider varm textil kärlek till alla med sin husmorsgraffiti.
Kvinnonätverket Hemma
Kvinnonätverket Hemma bor och verkar i Norrköping. I samband med Hjo <3 Gerillaslöjd gästar de Hjo med en textil konstinstallation på Kulturkvarterets fasad.

Deras uttryck består av sammansatta textilier – virkade, knypplade, broderade, stickade – gjorda av kvinnor i olika sammanhang, funna på loppisar och i second handaffärer. Textilen blir kvinnornas gemensamma språk då de är samlade från olika håll med olika ursprung: nyanlända, som väntar på uppehållstillstånd, som bott här en tid eller som är födda här.

I love Hjo »
 
2021-06-15
Sommargågatan i Norrköping 2021
Husmorsgraffitiworkhop
15 juni 17 juni och 22 juni är nu dagarna som återstår i juni för denna aktivitet.
Se tidigare inlägg om detta.
 
2021-06-08
Sommargågatan i Norrköping 2021
Den 10 juni är första offentliga Husmorsgraffit workshopen i juni.
Vi startar på Centrumkyrkans innergårt. Sedan kan vi ta vår pimpade cykel och ge oss ut på Olai kyrkogata.
Jag, konstnär Anneli Lindberg, och några i Kvinnonätverket Hemma leder er som vill delta i denna kuliga aktivitet.

Samarbete med Sensus, Centrumkyrkan, Lundbergs fastigheter AB.
Centrumkyrkan i Norrköping »
 
2021-06-08
Sommargågatan i Norrköping 2021
Regnbågsgraffiti på P-huset Ankaret.
Prästgatan - Olai kyrkogata.
Konstnär Anneli Lindberg satt upp denna 850 cm breda och 110 cm långa Husmorsgraffiti den 1 juni 2021.
Mångfald, öppenhet och kvinnors spetskompetens genom alla tider är något som jag vill förmedla med detta färgrika verk.
Öppet alla dyngets timmar. Inifrån får verket ett annat uttryck som är, minst sagt, sevärt!
 
2021-06-05
Anneli Lindberg är konstnär och årets Moa Martinson- stipendiat.
Ett samtal.
Anneli Lindberg är konstnär och årets Moa Martinson- stipendiat. Lusten att skapa med sina händer har funnits sedan hon virkade sin första kjol som 4-åring. Priset ger henne ännu friare händer att konstnärligt smycka Norrköping. Med kvinnonätverket Hemma gör hon husmorsgraffiti på stan. I sommar kan vi njuta av hennes vackra verk på p-huset Ankaret på S:t Olai Kyrkogata. Varmt välkommen att lyssna på ett finstämt samtal om skapandets kraft och process samt om konstnärers förutsättningar och villkor.
Norrköping lounge - podd »
 
2021-03-17
Fria händer
Välkommen på verinissage den 17 april. 2021.

öppet 12-16 onsdag - söndag.

Utställningen pågår till 9 maj

ANNELI LINDBERG GALLERI KRONAN 2021
Under senaste halva decenniet har Anneli Lindberg varit intensivt aktiv i det kollektiva Kvinnonätverket Hemma, vars konstnärliga aktiviteter syftar till ökad jämställdhet och bättre integration. Samtidigt har Anneli Lindbergs ”vanliga” individuella konstnärliga verksamhet utvecklats i en som synes fruktbar växelverkan med den kollektiva.
Det är resultatet av Anneli Lindbergs ”ateljéarbete” vi nu får se på Galleri Kronan. De gamla blobbarna, tredimensionella, virkade figurer, turistade runt i samhället, storögt bligande på den märkvärdiga verkligheten; dessa blobbar har nu utvecklats till tvådimensionella former, som lever i sin egen värld, i sin egen rätt! Dessa platta individer är inte längre ensamma, de lever i symbios med sina vänner runtom på galleriväggarna. Och varje ”individ” har ett intrikat yttre, skapat i effektiva mönster med hjälp av färggranna akrylgarner.
Ofta när det skrivs om konst brukar skribenterna använda sig av musikaliska associationer och det passar faktiskt in på den här utställningen. Jagkommer att tänka på Carl Orffs kantat, Carmina Burana. Klangerna är nästan brutala, rytmerna intensiva, typerna medeltida och burleska. Det viktiga är här inte att textila material kommit till användning, det är det konstnärliga uttrycket somgäller, det är kraftfullt och djärvt.
Utställningsbesökaren anar knappastde val som konstnären ställs inför, den beslutsamhet som krävs för att nå fram till ett exakt uttryck. Anneli Lindberg visar upp en renodling, ett slags estetiskt mod vi inte är vana vid. Har hon då inget stöd i traditionen? Jo, det effektivt ”grafiska” uttrycket påminner mig om hällristningskonsten. Självpekar Anneli Lindberg på den spanske konstnären Joan Miro och franska Sonia Delaunay samt nämner svenske Lennart Rodhe (han hör till de konstnärer som haft flest utsmyckningsuppdrag runtom i Sverige. Borde vara dags för Anneli Lindberg likaså!) Man kan faktiskt se hela utställningen på Galleri Kronan som en utsmyckning!
Stefan Teleman, Norrköping, 8 april, 2021

Galleri Kronan. Norrköping »
 
2020-11-02
Norrköpings Light Festival 2020-2021 - HEMMA
HEMMA- skapad av konstnär Anneli Lindberg.

Jag har skapat denna installation HEMMA efter att ha varit ledare för Kvinnonätverket Hemma i fyra år.

Jag har länge arbetat med textil och återbruk i mitt konstnärskap och vill uppmärksamma hur de gamla textila handarbeten som lämnats in till secondhand bär på egna berättelser. Historier som länkar tillbaka till människor som vi aldrig har träffat.

Jag förverkligade min idé med Kvinnonätverket Hemma efter "flyktingvågen 2015" då jag kände stor frustration. (Ensam konstnär sökte nya vänner och gemenskap genom konsten).

Nätverket är ett kollektiv som skapar textil gatukonst som vi kallar Husmorsgraffiti. I nätverket deltar kvinnor från olika håll och med olika bakgrund. Önskan att lära känna medsystrar och att i staden skapa ett hem som förenar är bärande för Kvinnonätverket Hemmas arbete. Textilen och konsten är gruppens gemensamma språk.

Husmorsgraffiti innebär att en återanvänder virkade dukar och lappar i syfte att göra egna tillägg och taggar i stadsmiljön.

Kvinnokraften lyfts fram och staden blir mjukare.

Vi gör hemtrevligt och gör oss hemmastadda!

I vår digitala värld är det viktigt att lyfta fram handens arbete. Handen och hjärnan är intimt sammankopplade. När handen är aktiv vidgas den inre blicken!

#konstinstallationenhemma #Norrköpingslightfestival2020 #Husmorsgraffiti #kvinnonätverkethemma #gerillaslöjd
facebook Norrköpings Light festival 2020 »
 
2018-12-06
Husmorsgraffiti Frimärke!
Detta är en nyhet från 2019! Då PostNord hade Slöjdkraft tema på en serie frimärken. De kom ut 10 januari 2019. Jag har gjort en i denna serie. Se bild!


Stolt och glad. Kvinnonätvkerket Hemma som gör Husmorsgraffiti får fin spridning i det lilla formatet. Förlaga till motivet är en stor Husmorsgraffiti, ett hjärta. Det satts upp Alla Hjärtans dag 2018 centralt i Norrköping.


Kurbits.nu »
 
2018-10-04
Föreläsningar och Workshop
Innehåll:
Mitt konstnärskap. Kvinnonätverket Hemma. Husmorsgraffiti.
På lekfullt allvar.

Jag föreläser och håller även efterföljande workshop
om så önskas där vi gör husmorsgraffiti.

I coronatider kan detta genomföras om förutsättningarna är bra.


Lokalen luftig och begränsat antal deltagare.


anneli.b.lindberg@gmail.com
 
2018-01-25
Kvinnoprojekt/Integrations/Husmorsgraffiti
Innan coronapandemin hade vi våra veckoträffar på måndagar mellan 16.00-18.30 i Fröbelhuset, källarplan, Södra promenaden.
Nu, våren 2021, håller vi kontakt via vår slutna fb-grubb, via sms och mail samt i den öppna Facebookgruppen @husmorsgraffitinorrköping.

Jag saknar finansiering sedan 2020, men vi träffas och skapar efter de förutsättningar som råder.
Under våren 2021 gör vi utomhusaktiviteter, promenader och är även med i ett gemensamhetsprojekt med Gerillaslöjdfestivalen.
Vi håller i och ut!
Ledare och kontakt är jag Anneli Lindberg 070 5575218

anneli.b.lindberg@gmail.com

Detta projekt vilar på ALLAs lika värde. Vi jobbar för jämställdhet, mångfald och demokrati.

Kvinnors kraft lyfts och synliggörs i det offentliga rummet. Kvinnogruppens uppgift är att stärka den enskilda och att bygga en gemenskap. Vi frågar inte om lov. Vi tar plats! Det gör vi genom att skapa Husmorsgraffiti/textil gatukonst och - Ett HEMMAHusmorsgraffiti är - En del i den handgjorda revolutionen!
 
2013-03-19
INSPIRATIONSBESÖK I MIN ATELJÉ
OBS! I coronatider kan detta genomföras då ateljén är stor och annan lokal finns att hyra. Gäller då att alla är friska!Jag visar på ett lustfyllt och kravlöst skapande utan rätt och fel.

Vill du veta mera?.

maila eller ring

anneli.b.lindberg@gmail.com.

070 557 52 18.Finns även på FB. @Anneli.b.Lindberg och instagram @anneliblindberg