Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Besök atelje
Galleri
Bildspel
konst till salu
Video
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Blogg
Anette Blomberg
2023-04-14 09:48:14 Allmänt
Utställning i Domkyrkan, Visby
Viae Domini inscrutabilia sunt. Herrens vägar äro outgrundliga.

Utställningen pågår fr.o.m 6 maj till 18 juni och innehåller måleri broderi och poesi i hela stora kyrksalen samt kapelldelen. Under vernissage 6 maj pågår en musikalisk poesofisk "resa" mellan kl 12.00-13.00 utifrån mina texter, sånger med Sara Boström och mig själv. Välkomna

“Viae Domini inscrutabilia sunt” Herrens vägar äro outgrundliga

Barndomen är var människas egen urtid. Livets nuskede; färgspektra som genklanger mellan begynnelse och evighet.


Anette Blomberg, bortbytingen som föddes under början av femtiotalet i en av Telges utmarker, närmare bestämt av skogen Fågelsångens bottenlösa tjärn. Denna kunde sluka små flickebarn, men hon skyddades av föräldrarna Slända och Varg. Ännu söks vingar liksom klor bland fantasiens som realitetens obegränsade mångfald.
Från mitten av åttiotalet, boende på Gotland i havet med himlen som tak, där vidare horisonter enklare snuddar högre visioner.

Att rättmätigt förvalta sin utmätta stund på jorden, förpliktigar som bekant. Att istället försöka sig på perspektivförskjutning underlättar för att se tillvaron ur en vidare synvinkel som skapar oanade möjligheter. Vägvisare må bli förundran, tacksamhet och tålamod.

Det handlar om vikten av att försöka pussla lösryckta fragment till begripliga sammanhang. Förankra tillvaron för att kunna anta uppgifter. Odla relationer. Inse nödvändigheten av att lyssna lika mycket inåt som utåt. Förhålla sig till naturens väldiga generositet. Tyda tecken och vandra i nedärvda spår, som att vara sin egen stigfinnare. Det handlar även om att en människans rättigheter inte existerar förutan balanserande skyldigheter. Oavsett! Livet som gåva i att deltaga här och nu, genom att inte fastna i tidigare tillkortakommanden, eller förirra sig helt i framtida förhoppningar.

Nyckeln är ärlighet. Våga se sanningen i vitögat. Där halmstrån och drivved endast får tillträde i sökandet efter tron på mirakel mot starkare övertygelser, liksom vid tröst av svåra förluster och tunga bördor. Rent krasst går nog varje individs liv ut på att finna sitt specifika rum och tillhörighet, utifrån eget behov efter förmåga. Att i största möjliga mån ta sitt eget ansvar för det egna livet och respektera andras. För utveckling som välbefinnande. I givandet som tagandet. Sådant gynnar indirekt även omgivningen. Att vara lyhörd för nyanser och känna tilltro i själva varandet, genererar behövliga ekon mellan då och kommande. Allt för att vara här och nu i samklang med naturen och dess skiftande existenser.

Kvinna, mor, farmor, lekkamrat, livskonstnär, som ständigt arbetar på att bli en någorlunda fullvärdig människa och med utbildningar under sjuttio-åttiotalet, vilka genererat i flertalet utställningar under fyrtio år. Många nationellt, men även några internationellt. “Lite” författare, mer skribent, mest poet med utsvävningar i det filosofiskt existentiella, som i det religionsbundet eftersökta. Allra helst filter, då ett stycke liv går ut på att samla skiftande intryck för att sålla, sila och omvandla essensen till eget specifikt uttryck. Ett försök till avtryck, som även blir alibi för min stund här på jorden.


nedan några collagebilder "Inter electionis" utifrån övrigt måleri, broderi och poesi

Välkomna


         
 
         
 

Kommentera »

    

«    June 2024    »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste blogginläggen
4/3-24
4/3-24
4/3-24
4/3-24
Jordiskt 4/3-24
Utställning i Domkyrkan, Visby 14/4-23
Målningar "Gångar". Svit om fyra bilder á 38 x 46 cm 14/3-20
Målni gar Gångar. Svit o fyra bilder á 38 x 46 cm 14/3-20
Kulturartilleriet i Fårösund 28/8-19
Kulturartilleriet i Fårösund 28/8-19

Bloggkategorier
Allmänt
Performance
Symbios
Brev
Hemma Hos...reportage i GT
Vandringsinstallationen: Glokalt Mysterium