Svenska konstnärer www.svenskakonstnarer.se
Om konstnären
Besök atelje
Galleri
Bildspel
konst till salu
Senaste nytt
Gästbok
Länkar
Visitkort
Meddelande
Blogg

 


Ingemar Härdelin  
     
2023-02-03 09:30 Allmänt    Kommentera »
Frihetens yttersta utpost är anarki
"Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring!" " Frihet, jämlikhet, broderskap!" Tryckfrihet, åsiktsfrihet, konstnärlig frihet! Nog har människan i alla tider längtat efter och kämpat för frihet. Men vad är frihet? Är det att få göra vad som helst? Frågan är berättigad, nu och alltid. Just nu käftar man om kulturens absoluta suveränitet över byråkrati och censur. I konstens och litteraturens namn vill man tillåta sig att säga precis vad som helst, visa vad som helst. Diskussionen är viktig, såväl frågorna som svaren. Tre av fyra kommunpolitiker vill ha rätten att förbjuda i deras ögon obekväm och kontroversiell konst i sina kommuner. I Danmark visar man på nytt de beryktade och provocerande bilderna av Muhammed, enbart i syfte att demonstrera yttrandefrihetens heliga princip.
Sedan länge har svenska författare förbehållit sig rätten att i så kallade bekännelseromaner lämna ut såväl anhöriga som andra människor med namn och allt i "sanningens" namn. Ett par exempel är Jan Myrdal och Maja Lundgren.
Frihet! Finns den?
Det finns "frihet till" och "frihet från". Begrepp som stundtals går samman men ofta innebär olika saker. "Frihet till" är ett privilegium vi i vår demokrati kan åtnjuta som ansvarstagande och kloka samhällsmedborgare. Den friheten ger oss stort handlingsutrymme i våra liv. Vi kan leva tryggt i förvissningen att inte hamna i fängelse när vi säger vår uppriktiga mening. Vi kan resa vart vi vill. "Frihet från" kan innebära att slippa frysa och svälta tack vare ett väl utbyggt socialt trygghetssystem.
Men!
Hand i hand med denna frihet går ansvaret för våra handlingar. Skulle var och en strunta i konventioner, lagar, regler och förordningar, vad har vi då? Anarki, ett samhälle ingen kan bo i utan risk för liv och egendom. Detta är en sådan självklar princip att vi inte ens skulle behöva tala om den. Men gäller inte samma princip inom kulturens område? Har vi inget ansvar för hur vårt agerande i det sammanhanget drabbar andra? Är det egalt om vi förödmjukar en hel religion eller sårar och utlämnar våra medmänniskor i en roman? Samtidigt finns paradoxalt begreppet "förtal" som är straffbart. Men var går gränsen?
Min slutsats är att friheten i allra högsta grad är omistlig i den form vi har den i vår demokrati. Men samtidigt måste den kombineras med sunt förnuft och inte spelas ut för sin egen skull. Då har den blivit ett maktmedel och vapen, ovärdigt en mogen demokrati. Vi har inget att vinna på missbruk av friheten. Det väcker bara ont blod och tjänar inget konstruktivt syfte.


2022-12-26 15:08 Allmänt    Kommentera »
Vänskap

Han var vuxen nu sedan länge. Det var sällan han såg bakåt i sitt liv, kursen var alltid riktad framåt – uppåt. Många tyckte nog att han var en riktig streber, alltid med ett projekt på gång. Sådan hade han alltid varit. Utan något som riktigt engagerade tyckte han inte att livet var värt att...
Läs mer »

2022-12-12 15:35 Allmänt    Kommentera »
bekräftelse


Vad är det som händer med människorna i vår digitaliserade tid? En tid då vi har slutat titta på varandra och i stället försjunker i våra mobiltelefoner? En tid då våra individuella behov har högsta prioritet på bekostnad av socialt engagemang och sammanhållning.

Det har verkligen...
Läs mer »

2022-10-31 16:18 Allmänt    Kommentera »
En simtur i MedelhavetDet är ganska länge sedan nu. Jag var på upptäckarsemester på Kreta tillsammans med min fru. Vi följde med ett sällskap som skulle åka runt och besöka historiska platser. Vår guide var en fenomenal kännare av såväl antik som modern grekisk historia och dessutom älskare av klassisk...
Läs mer »

2022-10-16 19:20 Allmänt    Kommentera »
Två stora personligheter

Delar en text skriven februari 2008

Söndagskvällarna mellan sju och åtta är ofta högtidsstunder hemma i skönaste fåtöljen. Då visas diverse musikprogram på TV 2, ofta med världsartister ur olika genrer. I går kväll visades något för min del alldeles extra. Det var ett program som, vad...
Läs mer »

     

«    March 2023    »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Senaste blogginläggen
Frihetens yttersta utpost är anarki 3/2-23
Vänskap 26/12-22
bekräftelse 12/12-22
En simtur i Medelhavet 31/10-22
Två stora personligheter 16/10-22
Hemma 12/9-22
Stenen 7/9-22
Bekräftelse 24/8-22
Att skapa sin egen verklighet 2/7-22
Han var verkligen en konstnär 10/6-22

Bloggkategorier
Allmänt